Experts hebben een gigantische 2.300 jaar oude structuur in de woestijn ontdekt, en het zorgt voor nogal wat opschudding

3

“We vechten tegen een leger advocaten”

De strijd om dit erfgoed te bewaren is zwaar. Zoals Castillo treffend illustreerde: “Onze strijd is niet alleen tegen de individuele plunderaar die bij het eerste teken van alarm vlucht, maar ook tegen een goed voorbereide groep advocaten.” In deze voortdurende strijd is het werk van documentatie, cartografie en georeferencing de belangrijkste verdedigingslijn voor deze onschatbare archeologische sites. Door deze locaties nauwkeurig in kaart te brengen en te documenteren, versterken ze hun positie in juridische en behoudinspanningen om ze te beschermen tegen verdere schade.

Dit is een krachtige herinnering aan de uitdagingen waarmee archeologen worden geconfronteerd, die niet alleen op het veld liggen, maar ook in de rechtbanken. Bureaucratie en economische belangen bedreigen vaak het historisch erfgoed. De toewijding en veerkracht van professionals zijn essentieel om te garanderen dat de geschiedenis niet verloren gaat.