Deskundigen ontdekken een weelderig landgoed in Pompeii dat toebehoorde aan twee voormalige slaven die onvoorstelbaar rijk werden

7

Gabriel Zuchtriegel

Gabriel Zuchtriegel van het Archeologisch Park Pompeii belichtte de oorsprong van deze twee figuren in een interview met de Britse krant The Guardian in januari 2023. Hij besprak de complexe sociale dynamiek in Pompeii en uitte twijfels over of Restitus en Conviva echt broers waren, gezien hun naamstructuren en de sociale normen rond slavernij en familiebanden in de oudheid. Deze onthulling voegt een extra laag van intrigue en mysterie toe aan hun verhaal, waardoor we ons afvragen hoe nauw hun banden werkelijk waren en welke omstandigheden tot hun uitzonderlijke opkomst leidden.

Het was ongebruikelijk in het oude Rome voor biologische broers en zussen om slaven te zijn en vervolgens te worden vrijgelaten, aangezien slavernij vaak familiebanden verbrak. Dit inzicht biedt een uniek perspectief op de sociale en familiegerelateerde dynamieken in het oude Pompeii. Het werpt licht op de complexe aard van slavernij en vrijlating in de Romeinse samenleving, en toont hoe zeldzaam en opmerkelijk het verhaal van Conviva en Restitus eigenlijk is.