Deskundigen ontdekken een weelderig landgoed in Pompeii dat toebehoorde aan twee voormalige slaven die onvoorstelbaar rijk werden

7

Romeinse slavernij

In het Romeinse Rijk was slavernij een wijdverspreide instelling, en slaven waren aanwezig in bijna elke laag van de samenleving en in elk huishouden. Deze slaven waren niet alleen arbeidskrachten of huishoudelijk personeel; velen hadden gespecialiseerde vaardigheden en functies. Ondanks de beperkte omstandigheden waarin ze leefden, hadden sommige slaven de mogelijkheid om vaardigheden en kennis te ontwikkelen die hen op een ander pad in het leven konden zetten. Dit systeem van slavernij, hoewel onderdrukkend, bood ironisch genoeg kansen voor sommigen om uit te blinken in bepaalde ambachten of beroepen, waardoor ze waardevol werden voor hun meesters en soms zelfs een weg naar vrijheid konden vinden.

Veel slaven in het Romeinse rijk waren opmerkelijk goed opgeleid en bekwaam, en sommigen slaagden er zelfs in om hun eigen bedrijven te runnen onder het toezicht van hun meesters. Deze omgeving van competentie en handel bood een platform voor sommige slaven om hun status te overstijgen en vrijheid en zelfs rijkdom te bereiken.