Deskundigen ontdekken een weelderig landgoed in Pompeii dat toebehoorde aan twee voormalige slaven die onvoorstelbaar rijk werden

7

De hoogste rangen

Conviva en Restitus behoorden tot degenen die hun nieuw verworven vrijheid gebruikten om zich te vestigen in de zakenwereld. Na hun vrijlating begonnen ze een succesvolle carrière als wijnhandelaren. Hun zakelijk inzicht en ondernemerschap zorgden ervoor dat ze snel opklommen in de sociale hiërarchie. Dit was een indrukwekkende prestatie, aangezien de overgang van slavernij naar welvarende zakenlieden een zeldzaam en opmerkelijk succesverhaal was. Het illustreert het potentieel voor transformatie en succes in het oude Rome, zelfs voor degenen die van ver kwamen.

In een interview met de Associated Press in januari 2023 beschreef Gabriel Zuchtriegel, een expert op Pompeii, het succes van Conviva en Restitus. Hij merkte op dat ze de hoogste economische rangen binnen de samenleving hadden bereikt. Hun verhaal is een voorbeeld van een buitengewone transformatie, van het leven als slaven naar het worden van prominente leden van de samenleving. Dit benadrukt de vloeibaarheid van sociale structuren in het oude Rome, waar uitzonderlijke individuen konden opstijgen van de laagste lagen van de samenleving naar de top.