Deskundigen ontdekken een weelderig landgoed in Pompeii dat toebehoorde aan twee voormalige slaven die onvoorstelbaar rijk werden

6

Van armoede naar rijkdom

Het verhaal van de eigenaren van het huis, de Vettii-broers, is niets minder dan een spectaculair verhaal van dramatische sociale opkomst. Ooit slaven, bleven deze mannen lang in de schaduw van hun rijke meester, zonder hoop op een andere toekomst. Maar het lot had andere plannen voor hen, en door een mix van geluk en vaardigheid werden ze uiteindelijk vooraanstaande leden van de elite van Pompeii, een zeldzame prestatie in de oude wereld. Hun verhaal is een krachtig bewijs van doorzettingsvermogen en de mogelijkheid om tegen alle verwachtingen in te stijgen op de sociale ladder, wat hen tot symbolen van hoop en ambitie maakt.

Met hun eigen macht en invloed ontwierpen Conviva en Restitus een huis dat niets minder dan prachtig was, een duidelijk teken van hun nieuwe positie in de samenleving. Elke steen en elk fresco in hun huis was een demonstratie van hun nieuw verworven rijkdom en status. Hun verhaal is niet alleen een verhaal over persoonlijk succes, maar ook een voorbeeld van een buitengewone sociale en economische transformatie die plaatsvond in een samenleving waar dergelijke verhalen zeldzaam waren.