Deskundigen ontdekken een weelderig landgoed in Pompeii dat toebehoorde aan twee voormalige slaven die onvoorstelbaar rijk werden

7

Groot huis

Het Huis van de Vettii, gelegen nabij de bruisende Vesuviaanse Poort, wordt beschouwd als een van de grootste en meest indrukwekkende privéwoningen in heel Pompeii. Deze woning was niet alleen een thuis maar ook een kunstwerk op zich, met uitgebreide architectonische details, ruime woonkamers, en een luxueus ontwerp dat getuigde van de rijkdom en smaak van de eigenaren. Het Huis van de Vettii diende als een fysiek symbool van de verfijning en het succes dat Conviva en Restitus hadden bereikt, en stond als een monument van hun ongelooflijke reis van slavernij naar de top van de sociale ladder in Pompeii.

Het Huis van de Vettii was georganiseerd rond een reeks atriums en portieken en gecentreerd rond een grote tuin. Het pronkte met een formele eetkamer, bediendenvertrekken en een taberna, of winkel. Deze indrukwekkende residentie getuigt van de rijkdom en verfijning van de voormalige slaven en demonstreert hun begrip van en investering in zowel privé- als openbare ruimtes. Het toont aan hoe voormalige slaven, eenmaal vrij, hun nieuwe leven met beide handen aangrepen en een omgeving creëerden die hun veranderde status in de wereld weerspiegelde.