Deskundigen ontdekken een weelderig landgoed in Pompeii dat toebehoorde aan twee voormalige slaven die onvoorstelbaar rijk werden

7

Priapus

Een van de meest opvallende fresco’s in het Huis van de Vettii bevindt zich bij de ingang en toont Priapus, de Griekse god van de vruchtbaarheid. Naast hem staat een grote geldzak, geïnterpreteerd door velen als een representatie van de rijkdom die de voormalige slaven, Conviva en Restitus, hadden vergaard. Dit kunstwerk is een krachtig symbool van de verworven welvaart en status van de eigenaars in de samenleving.

Een klein aangrenzend vertrek in het Huis van de Vettii droeg een erotisch thema, wat experts heeft doen speculeren dat het ooit zou kunnen hebben gefunctioneerd als een bordeel. Deze kamer en zijn decoraties suggereren dat Conviva en Restitus bereid waren ver te gaan om hun rijkdom, invloed en openheid van geest te demonstreren in een samenleving die zowel door traditie als door innovatie werd gekenmerkt. Het wijst op een gelaagdheid van het persoonlijke en publieke leven, waarin de grenzen tussen privé-verlangens en publieke vertoningen van status vloeiend waren.